Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka dotycząca plików "cookies".
Akceptuję politykę wykorzystywania plików cookies w serwisie (nie pokazuj więcej).

W latach okupacji i po wojnie

W LATACH OKUPACJI I PO WOJNIE

W okresie okupacji Michał Vogt, biorąc pod uwagę ubóstwo mieszkańców i znaczne ogranicze­nia surowcowe przy produkcji piekarsko-cukierniczej, eksperymentował z wyrobami „oszczędnościowymi”. Zachowało się siedem receptur z okresu wojny i okupacji na wyroby cukiernicze, m. in. receptura babki na kartoflach. Do wyrobu brano 3 funty mielonych, gotowanych kartofli, 3 funty cukru, 3 funty mąki pszennej, smak waniliowy, 20 – 24 jajka, 6 łyżeczek proszku. Produkował też „kruche" ciastka bez ma­sła, dając 5 funtów cukru, 50 gramów amoniaku, 150gramow „Milei Gelb”, barwnik, smak cytryno­wy i „mleka co się wmieści".

W okresie powojennym przez kilka pierwszych lat zakład funkcjonował normalnie. W1952 r. wstrzymano wszelkie dostawy surowców (mąki żyt­niej, pszennej, cukru i soli) i zmuszono Michała Vogta do zamknięcia piekarni. Wypiek chleba prze­jęły PSS. Zakład Michała Vogta był w rezerwie produkcyjnej. Przez jakiś czas, w okresie nadmier­nego wzrostu zapotrzebowania na wyroby piekarskie, produkcję prowadził tam Kazimierz Rusinek.

W tym czasie Michał Vogt, podjął pracę w Za­kładach Owocowo-Warzywnych w Kotlinie, gdzie pracował w latach 1952 - 1959 na stanowiskach konwojenta wagowego, a później w administracji.

Na górę